بررسی لپ تاپ

بررسی لپ تاپ گیمینگ کاتانا 15 (MSI Katana 15)

امروز با بررسی لپ تاپ کاتانا 15 ام‌ اس‌آی (MSI Katana 15 2023) در خدمت شما عزیزان خواهیم بود.

برای افرادی که توان خرید یک سیستم گیمینگ مناسب ندارند و یا به دلایلی ترجیح می‌دهد کامپیوتری قابل حمل برای بازی یا کار داشته باشند، لپ‌تاپ‌های گیمینگ گزینه محبوبی به حساب می‌آیند. خوشبختانه بازار این دسته از محصولات به شدت متنوع است. البته اگر بخواهید یک لپ‌تاپ گیمینگ همه چیز تمام داشته باشید، باز هم باید هزینه بالایی (بیشتر از 100 میلیون تومان) بپردازید. با این وجود، بسته به نیاز و بودجه در هر بازه قیمتی گزینه‌های خوبی برای خرید وجود دارد.

شرکت MSI یکی از فعال‌ترین‌ها در زمینه تولید لپ‌تاپ به حساب می‌آید. یکی از جدیدترین نوت‌بوک‌های گیمینگ این شرکت Katana 15 است که به تازگی برای بررسی در اختیار ما قرار گرفته. بررسی‌ای که در ادامه مطلب مطالعه خواهید کرد، حاصل تجربه کاری 10 روزه تیم سخت‌افزار از لپ‌تاپ کاتانا 15 ام‌اس‌آی است. امیدواریم که از خواندن آن لذت ببرید.

 

بررسی لپ تاپ گیمینگ کاتانا 15 (MSI Katana 15)

بررسی لپ تاپ MSI Katana 15

کاتانا 15 در چند کانفیگ و با مشخصاتی متفاوت راهی بازار شده است. نسخه در دست بررسی (MSI Katana 15 B13VFK) به پردازنده نسل 13 اینتل Core i7-13620H و گرافیک GeForce RTX 4060 انویدیا مجهز شده است.

محتویات جعبه لپتاپ

درون جعبه اولیه این دستگاه و در کنار جعبه اصلی لپ‌تاپ، بسته‌ای قرار دارد که یک کوله‌پشتی از برند MSI درون آن قرار گرفته است. این کوله‌پشتی مشکی رنگ است و بخش‌هایی از آن طوسی طراحی شده. ظاهر خوبی دارد و برای حمل لپ‌تاپ ایده‌آل است. درون جعبه اصلی لپ‌تاپ هم به غیر از خود دستگاه، کارت گارانتی، دفترچه‌های راهنما، کابل و آداپتور شارژ قرار گرفته است.

طراحی

اگر بخواهیم نکات مثبت لپ‌تاپ کاتانا 15 را که هم نیستند بر روی کاغذ بیاوریم، بدون شک طراحی یکی از آن‌ها نیست. طراحی احتمالاً از آن دسته از مواردی است ام‌اس‌آی زمان زیادی را برای کاتانا  15 صرفش نکرده است.

در نگاه اول این لپ‌تاپ به شما حس یک محصول گیمینگ در سال 2023 را نمی‌دهد و دلیل آن نکاتی است که در طراحی به چشم می‌خورد. برای شروع باید بگوییم که بدنه این لپ‌تاپ کاملاً پلاستیکی طراحی شده است. هرچند که این موضوع برای لپ‌تاپ‌های اقتصادی و میان‌رده چندان عجیب نیست، با این حال، باز هم نمی‌توان از اینکه به شما حس یک محصول ارزان‌قیمت را می‌دهند صرف‌نظر کرد.

در قسمت بالایی درب لپ‌تاپ لوگوی اژدهای MSI حکاکی شده و پایین‌تر از آن اطلاعاتی در خصوص این برند. دو خط مورب از دو طرف لوگو به سمت پایین منتهی شده‌اند که در واقع به نظر می‌رسد تلاشی برای نشان دادن کاربری گیمینگ این دستگاه هستند.

قاب پشت این دستگاه یک طراحی متفاوت دارد. این قاب پلاستیکی به شکل لانه زنبور طراحی شده که بخشی از آن مشکب است و بخشی از آن بدون راه نفوذ. در نیمه پایینی قاب پشت دستگاه، دو محفظه مستطیلی شکل نزدیک به لبه در نظر گرفته شده که جایگاه بلندگوهای دستگاه هستند.

منافذی که در قاب پشتی در نظر گرفته شده، برای گردش هوا و مدیریت دمای دستگاه به عنوان وردی دمای خنک کاربردی هستند و از طریق آن‌ها می‌توانید نیم‌نگاهی هم به درون لپ‌تاپ بیاندازید. اما ما کمی‌ جلوتر و در بخش «سیستم خنک‌کننده» نگاه دقیق‌تری به این قسمت داشتیم.

در لبه جلویی دستگاه المان خاصی در نظر گرفته نشده است. اما در لبه پشتی که نقطه اتصال درب لپ‌تاپ و بدنه آنست، دو خروجی هوا در دو سمت تعبیه شده‌اند. در همین نقطه می‌توانید دریابید که MSI سیستم خنک‌کننده بهتری در مقایسه با سایبرگ 15 برای این لپ‌تاپ در نظر گرفته و به لطف مجرا، درگاه و فن‌های بیشتر قرار است عملکرد بهتری را در این لپ‌تاپ شاهد باشیم.

در لبه سمت راست یک پورت شبکه (RJ45)، یک پورت اچ‌دی‌ام‌آی  (HDMI 2.1)، یک پورت USB 3.2 Type-C (با امکان پشتیبانی از دیسپلی پورت(، یک پورت USB 3.2 Type-A  و جک میکرفون/ هدفون در نظر گرفته شده است.

در لبه سمت چپ این لپ‌تاپ هم پورت شارژ، خروجی‌های هوا، یک پورت دیگر USB 3.2 Type-A و پورت قدیمی‌تر USB 2.0 Type-A جای گرفته‌اند.

زمانیکه درب لپ‌تاپ را باز می‌کنید یک کیبورد رنگین و یک نمایشگر با حاشیه‌های فراوان خود نمایی می‌کنند. در حاشیه بالایی نمایشگر وبکم دستگاه و میکروفون قرار گرفته‌اند و در لبه پایین تنها لوگوی شرکت MSI حک شده است. نمایشگر از دو طرف با حاشیه‌های 8 میلیمتری، از بالا با حاشیه 15 و از پایین با حاشیه 30 میلیمتری احاطه شده است و باید قبول که این ارقام برای یک لپ‌تاپ گیمینگ در سال 2023 کمی بالا است.

اما جنبه مثبت ماجرا در خصوص این نمایشگر اینست که لولایی که آن و بدنه دستگاه را به یکدیگر وصل می‌کند می‌تواند زاویه 180 درجه‌ای میان آن‌ها ایجاد کند. این موضوع از آن نظر خوب است که در زمان باز کردن درب لپ‌تاپ شما نیاز نیست نگران این موضوع باشید که لولا را تا کجا می‌توانید باز کنید و آیا ممکن است سهواً به آن آسیب بزنید یا خیر.

ام‌اس‌آی در طراحی این لپ‌تاپ نکات ریز و گاهاً عجیبی در نظر گرفته است. به عنوان مثال در فاصله میان بالای کیبورد و لولای دستگاه یک کارد مستطیلی شکل با حکاکی‌های مبهم و حفره‌هایی در نظر گرفته شده که مشخص نیست هدف از طراحی آن چه بوده است. در ابتدا تصور می‌کردیم که این دریچه‌ای برای گردش هوا است، اما با بررسی دقیق‌تر متوجه شدیم که کاربرد آن این نیست.

نکته عجیب دیگر در طراحی گوشه‌های این لپ‌تاپ است که نمایی شبیه به پیچ بر روی بدنه دستگاه حک شده. این پیچ‌نماها (اگر اسم درستی برای آن‌ها باشد) در داخل لپ‌تاپ و بیرون شکل متفاوتی دارند و متأسفانه هیچکدام ظاهر زیباتری به دستگاه هدیه نکرده‌اند.

این لپتاپ دارای ابعاد 359x259x24.9 میلیمتر است و 2.25 کیلوگرم وزن دارد. همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، به نظر می‌رسد که تمرکز MSI در زمان ساخت لپ‌تاپ کاتانا 15 معطوف به طراحی نبوده و این شرکت ترجیح داده تا از نظر سخت‌افزاری و عملکرد این لپ‌تاپ حرفی برای گفتن داشته باشد. المان‌های اضافی و غیرضروری و نداشتن ظاهر گیمینگ مدرن را می‌توانیم اصلی‌ترین ایرادات کاتانا 15 در بخش طراحی بدانیم. هرچند که نبود پورت تاندربولت و وجود پورت قدیمی USB 2.0 هم از جمله انتقادات دیگری هستند که در این بخش به این لپ‌تاپ واردند.

صفحه کلید و  تاچ پد

ماند لپ‌تاپ Cyborg 15، کلیدهای WASD این نوت‌بوک هم شفاف طراحی شده‌اند. البته کلید پاور دستگاه هم طراحی شفافی دارد و در فاصله کمی از این کلید، عبارت POWER نوشته شده است.

از جمله نکات مثبت در خصوص این کیبورد یکی اینست که حروف‌های فارسی بر روی کلیدهای کیبورد به صورت پیش‌فرض حک شده‌اند. وجود کلیدهای ماشین حسابی نیز در سمت راست کیبورد بسیار مفید و کاربردی است به خصوص اگر شما هم مانند من در کیبورد خودتان این کلیدها را نداشته باشید و هنوز به نبود آن‌ها عادت نکرده باشید.

مانند سایبرگ 15 و دیگر لپ‌تاپ‌های ام‌اس‌آی کیبورد این لپ‌تاپ هم دارای دو کلید بک اسلش است و هنوز دلیل این موضوع برای ما روشن نشده.

نور پس‌زمینه لپ‌تاپ کاتانا 15 از نوع 4-Zone RGB است. این نورها که در چهار سطح از کم به زیاد قابل تنظیم هستند در زمان روشن بودن جلوه گیمینگ بیشتری به لپ‌تاپ می‌دهند. چهار منطقه رنگی این کیبورد قابل برنامه‌ریزی است، اما همانطور که از نام آن نیز مشخص است، این برنامه‌ریزی به شکل منطقه‌ای است و امکان برنامه ریزی مجزای کلیدها وجود ندارد.

کلیدهای کیبورد دارای عمق 1.7 میلیمتری و روکش پلاستیکی هستند و تایپ کردن با آن‌ها حس خوبی به شما می‌دهد. ترکیب این کلیدها با نور RGB پس‌زمینه، این کیبورد را به گزینه مناسبی حتی برای بازی‌کردن نیز تبدیل می‌کند.

با وجود همه نکات مثبتی که در خصوص طراحی این کیبورد وجود دارد، حضور کلیدهای ماشین‌حسابی اعداد باعث شده تا در نیمه سمت راست کیبورد شاهد کمی شلوغی باشیم. به عنوان مثال جایگاه برخی از کلیدها مانند شیفت سمت راست تغییر کرده و کلیدهای چهار جهت به بخشی از کلیدهای اعداد تبدیل شده‌اند. حتی در این میان دیگر جایی برای کلیدهای Home و End نیز باقی نمانده و باید با کلیدهای ترکیبی از آن‌ها استفاده کنید.

تاچ پد دستگاه در پایین کیبورد و ناحیه وسط از دو طرف واقع شده است. نکته‌ای که در برخورد اول با تاچ‌پد با آن روبه‌رو می‌شوید، اندازه نسبتا کوچک آن در مقایسه با دیگر لپ‌تاپ‌های بازار است که این موضوع در سال 2023 کمی عجیب به نظر می‌رسد. با این وجود، کار با این تاچ پد نه چندان بزرگ سخت و پیچیده نیست، حرکت دست بر روی آن روان است و کلیک‌های چپ و راست آن نیز که در قسمت پایینی قرار گرفته‌اند به راحتی قابل استفاده هستند.

صفحه نمایش

از یک لپ‌تاپ در بازه قیمتی 1000 دلار نمی‌توان انتظار داشت که نمایشگری در بالاترین سطح کیفیت، روشنایی و دقت رنگی داشت. کاتانا 15 ام‌اس‌آی از یک نمایشگر IPS، 15.6 اینچی G-Sync با رزولوشن 1920×1080 پیکسل (FHD)، نسبت ابعاد 16:9 و نرخ نوسازی 144 هرتز بهره می‌برد که بر روی کاغذ اعداد بعدی به نظر نمی‌رسند.

پوشش رنگی نمایشگر کاتانا 15 در فضای sRGB تقریبا 70 درصد و در DCI-P3 حدود 50 درصد است. این اعداد مشابه همان چیزی است که در لپ‌تاپ MSI Cybog 15 دیده بودیم.

مانند عضو دیگر خانواده نوت‌بوک‌های ام‌اس‌آی ایراد اصلی در خصوص نمایشگر کاتانا 15 هم به روشنایی آن وارد است. روشنایی این نمایشگر در تست‌ها حدود 250 نیت ثبت شده که این رقم بالایی نیست. این یعنی در استفاده در شرایط عادی مانند وقتی که در یک محیط با نور نه چندان زیاد، مستقیم به لپ‌تاپ نگاه می‌کنید، هیچ مشکلی نخواهید داشت. اما اگر کمی زاویه دید را تغییر دهید، خوانایی کمتر خواهد شد.

این موضوع در محیط‌هایی مانند خانه، چالش بزرگی نیست، اما در محیط‌های پرنور مانند استودیو و زیر نور آفتاب مستقیم آفتاب منجز به محدودشدن زاویه دید می‌شود. مشخصاً MSI برای کاهش هزینه‌ها مشخصه‌هایی از نمایشگر را فدا کرده، اما تمرکز خود در نمایشگر این لپتاپ را بر روی سرعت پاسخگویی بالا برای گیمرها برده است. هرچند که شاید بهتر بود در مقایسه با سایبرگ 15 که قیمت پایین‌تری دارد، از نمایشگر بهتری در کاتانا 15 استفاده می‌کرد.

عملکرد سخت‌افزاری و گیمینگ

لپ‌تاپ کاتانا 15 به جدیدترین نسل از پردازنده‌های اینتل و پردازشگرهای گرافیکی انویدیا مجهز شده است. همانطور که پیش‌تر اشاره کردم، نسخه‌ای که برای بررسی در اختیار سخت‌افزارمگ قرار گرفته و در بازار ایران نیز موجود است از پردازنده نسل 13 اینتل، یعنی Core i7-13620H بهره می‌برد. عملکرد این پردازنده 10 هسته‌ای چیزی شبیه به تراشه نسل دوازهمی 12700H با 14 هسته است. هر دو پردازنده دارای 6 هسته پرقدرت هستند، با این تفاوت که 13620H تنها چهار هسته کم‌مصرف دارد.

نسخه‌ای از کاتانا 15 که برای بررسی در اختیار ما قرار داشت از کارت گرافیک GeForce RTX 4060 با 6 گیگابایت رم GDDR6 (از برند سامسونگ) بهره می‌برد. این در حالیست که لپ‌تاپ گیمینگ MSI با گرافیک‌های 4070 و 4050  نیز راهی بازار می‌شود که هرکدام از آن‌ها به ترتیب دارای 8 و 6 گیگابایت GDDR6 هستند.

16 گیگابایت رم DDR5 از برند SK Hynix برای این لپ‌تاپ در نظر گرفته شده که که متشکل از دو ماژول 8 گیگابایتی است. حافظه ذخیره‌سازی این نوت‌بوک هم 1 ترابایت SSD از نوع NVMe از برند سامسونگ است. در بخش اتصالات این لپتاپ دارای بلوتوث 5.2 و Intel Wi-Fi 6 802.11ax 2×2 است. یک پورت LAN هم همانطور که اشاره کردیم امکان اتصال شبکه از طریق کابل را فراهم می‌کند.

پردازنده 10 نانومتری Intel Core i7-13620H همانطور که اشاره کردیم دارای 6 هسته پرقدرت و 4 هسته کم‌مصرف است و می‌تواند با 16 رشته کار کند. در حالت توربو فرکانس هسته‌های این پردازنده به 4.6 گیگاهرتز خواهد رسید، این در حالیست که در حالت پایه فرکانس آن‌ها 1.8 گیگاهرتز است. حافظه کش L3 آن 24 مگابایت و L2 آن 9.5 مگابایت است.

در سمت دیگر ماجرا گرافیک RTX 4060 را داریم که با بر پایه معماری 5 نانومتری Ada Lovelace طراحی شده. 8 گیگابایت حافظه GDDR6 (از برند سامسونگ) با پهنای باس 128 بیت برای این گرافیک در نظر گرفته شده است. توان در نظر گرفته شده برای این تراشه در لپ‌تاپ کاتانا 105 TDP است که متأسفانه بالاترین سطح توان قابل ارائه در این گرافیک نیست.

برای بررسی قدرت سخت‌افزاری لپتاپ Katana 15 ابتدا به سراغ تست‌های بنچمارک رفتیم. در تست CineBench R23 که متمرکز بر پردازنده است، i7-13620H اینتل در این لپتاپ هم در بخش تک‌هسته و هم چندهسته‌ای امتیاز قابل قبولی کسب کرد.

CineBench R23 Katana 15 Cyborg 15
تک هسته 13781 10425
چند هسته 1723 1692

بنچمارک GeekBench نیز یکی از معتبرترین معیارها برای سنجش عملکرد پردازنده و کارت گرافیک است. در این تست هم سایبرگ 15 هم در تست OpenCL و هم Vulcan امتیاز خوبی کسب کرد.

در تست‌های بنچمارک 3DMark (متشکل از Time Spy، Night Raid و Fire Strike) که عملکرد پردازنده و گرافیک را به شکل ترکیبی بررسی می‌کنند، لپتاپ گیمینگ ام‌اس‌آی امتیازات زیر را کسب کرد.

3DMark Katana 15 Cyborg 15
Fire Strike Extreme 11819
Fire Strike 22167
Fire Strike Ultra 5985 15774
Night Raid 53877 43658
Time Spy 10246 6860
Wild Life Extreme 19438
Wild Life 61159

تست PcMark 10 که بنچمارک ترکیبی از عملیات سبک و سنگین مانند کاربری روزمره و رندرینگ است، این لپتاپ امتیاز کلی خوبی کسب کرد. در مقایسه با سایبرگ 15، امتیاز کاتانا 15 در بخش  Essentials و به طور مشخص در امتیاز باز شدن اپ‌ها پایین‌تر بود و به جز این در باقی موارد امتیاز بهتری کسب کرد.

PC Mark 10 Katana 15 Cyborg 15
امتیاز کلی 6913 6379
Essentials 9636 10012
Productivity 9938 7975
Digital Content Creation 9363 8821

برای سنجش عملکرد SSD این لپتاپ از بنچمارک CrystalDiskMark استفاده کردیم که نتیجه را در تصویر پایین می‌توانید مشاهده کنید. در این تست هم امتیازات کسب شده توسط SSD یک ترابایتی کاتانا 15 قابل قبول بود.

اما احتمالاً شما هم موافقید که توجه بیش از اندازه به اعداد و ارقام بنچمارک‌ها نمی‌تواند تنها معیار، برای سنجش عملکرد یک محصول باشد و در استفاده معمول و واقعی از دستگاهی مانند لپ‌تاپ بهتر می‌توان به قدرت سخت‌افزاری آن پی برد. به همین دلیل با اجرای عملیات سبک و سنگین تلاش کردیم تا قدرت سخت‌افزاری کاتانا 15 را محک بزنیم. انجام عملیات سبک و روزمره مانند وبگردی، تماشا فیلم، سریال، ادیت عکس و …به هیچ وجه برای این لپ‌تاپ چالشی جدی نبود. بنابراین ما تصمیم گرفتیم که به سراغ کارهای عملیات‌های سخت‌تر و چالشی‌تر برویم.

باوجود آنکه این لپ‌تاپ کاربری گیمینگ دارد و برای تولید محتوا طراحی نشده، عملکرد آن در اجرای برنامه‌هایی مانند Adobe Premiere Pro و حتی رندرینگ ویدئو قابل قبول بود. به عنوان مثال رندر یک ویدئوی یک ساعت و 28 دقیقه‌ای 4K با نرم‌افزار HandBrake چیزی در حدود 37 دقیقه زمان نیاز داشت. برای اجرای این عملیات 100٪ قدرت پردازنده مورد استفاده قرار گرفته بود.

در طول بررسی Katana 15 توانستیم چندین بازی خوب، پرطرفدار و جدید را بر روی آن اجرا و تست کنیم. سایبرپانک 2077 اولین بازی بود که به سراغ آن رفتیم. در این بازی با DLSS روشن در حالت Ultra Perfirmance با Ray Tracing و Pass Tracing روشن، متوسط 111 فریم بر ثانیه دریافت کردیم. در تنظیمات گرافیکی دیگر، مانند Auto، Quality و Balanced (اما با DLSS و Ray/Path Tracing روشن) فریم ریت پایین‌تری گرفتیم.

بنچمارک خود بازی نیز در حالت اولترا پرفورمنس 71.19، در حالت کوالیتی 29.73 و بالانس 37.04 را برای Average FPS ثبت کرد.

بازی Hogwarts Legacy در این لپتاپ به طور متوسط با ری‌تریسنگ روشن 75 فریم بر ثانیه و در حالت خاموش 144 فریم اجرا می‌شد.

بازی Elden Ring به 60 فریم محدود شده بود و در بالاترین سطح تنظیمات گرافیکی در این لپتاپ اجرا شد.

در بازی Marvel’s Spider-Man: Miles Morales نیز در بالاترین سطح تنظیمات، متوسط 96 فریم بر ثانیه را دریافت کردیم.

بازی شوتر آنلاین محبوب، یعنی Battlefield 2042 بازی دیگری بود که به سراغ آن رفتیم. در بازی با Ray Tracing  روشن متوسط 76 فریم بر ثانیه و در حالت خاموش 100 فریم بر ثانیه را دریافت کردیم.

در نهایت به سراغ بازی Red Dead Redemption 2 رفتیم. در این بازی زمانیکه تنظیمات گرافیک در سطح بالایی خود بود متوسط 96 فریم بر ثانیه دریافت کردیم.

با این وجود، در تست بنچمارک رد دد 2 امتیازات متوسط فریم ریت در این تست 82.82 ثبت شد.

خوشبختانه لپ‌تاپ MSI Katana 15 به خوبی از پس اجرای جدیدترین بازی‌های موجود برمی‌آید. همانطور که مشاهده کردید، در طول بررسی توانستیم بازی‌های سنگینی را در بالاترین سطح تنظیمات اجرا کنیم. از آنجاییکه سیستم خنک‌کننده‌ای که ام‌اس‌آی برای این لپ‌تاپ در نظر گرفته از دو فن و مجاری هوای کافی بهره می‌برد، نگرانی چندانی از بابت داغ ماندن طولانی مدت دستگاه نداشتیم.

در طول بررسی و در زمان اجرای بازی‌‌ها دمای 89-88 درجه سانتیگراد هم در نرم‌افزار MSI Afterburner ثبت شد که با وجود دو فن در زمان نسبتاً خوبی به دمای ایده‌آل برگشت. البته با فعال کرد قدرت مکس فن دستگاه این زمان حتی باز هم کاهش پیدا کرد و سریع‌تر به دمای مطلوب رسید.

سیستم خنک‌کننده

لپ‌تاپ Katana 15 به سبکی طراحی شده است که ورودی و خروجی‌های خوبی برای گردش هوا دارد. در لبه سمت چپ یک خروجی و در لبه پشتی دستگاه دو خروجی برای انتقال هوای گرم داخل دستگاه به بیرون در نظر گرفته شده است. قاب زیرین لپ‌تاپ هم که بخش‌هایی از آن مشبک طراحی شده، هوای خنک را از بیرون به داخل دستگاه منتقل می‌کند.

با باز کردن قاب پشتی لپ‌تاپ که کار سختی هم نبود، نگاهی دقیق‌تر به سیستم خنک‌کننده داخلی آن انداختیم. خوشبختانه MSI برای این دستگاه دو فن و مقادیر زیادی لوله مسی به عنوان مجرای هوا در نظر گرفته تا در زمان بازی کاربران نگرانی از بابت داغ شدن بیش از حد دستگاه نداشته باشند.

در مجموع سیستم کولینگ که MSI برای پردازنده، کارت گرافیگ و کل دستگاه در نظر گرفته کاملاً کافی به نظر می‌رسد و عملکرد آن نیز عالی است و به خوبی می‌تواند دمای لپ‌تاپ را در سطح قابل قبولی نگه دارد. در صورت نیاز می‌تواند با کلیدهای ترکیبی Fn و جهت بالا، عملکرد فن‌ها را به بالاترین سطح سرعتشان برسانید تا دمای دستگاه در سریع‌ترین زمان ممکن به حد ایده‌آل خود برسد. البته می‌توانید پیش‌بینی کنید که این عمل نویز زیادی از سمت فن‌ها تولید خواهد کرد. به همین دلیل بهتر است این وظیفه را  به نرم‌افزار MSI Center محول کنید.

نکته مثبت دیگری که بهتر است در همین بخش به آن اشاره کنیم اینست که کاتانا 15 در حالت آیدل و استفاده‌های سبک یک لپ‌تاپ کاملاً بی‌صدا و آرام است و این یک نکته مثبت به حساب می‌آید. طبیعی است که در پردازش‌های سنگین و با وارد عمل شدن فن‌ها، نویزهای بیشتری شنیده می‌شود. اما به دلیل وجود 2 فن و عملکرد خوب سیستم خنک‌کننده، دمای دستگاه در زمانی قابل قبول به حد استاندارد می‌رسد.

امکان ارتقا قطعات

پس از باز کردن قاب پشتی لپ‌تاپ کاتانا 15 و نگاهی به قطعات، امکان تعویض و ارتقاء قطعات را نیز بررسی کردیم. رم‌های 8 گیگابایت این دستگاه به راحتی قابل تعویض هستند و می‌توان با جایگزینی آن با رم‌های 32 گیگابایتی از نوع DDR5-5200، حافظه رم لپ‌تاپ را تا 64 گیگابایت افزایش داد.

MSI همچنین یک اسلات M2 PCIe Gen4 نیز برای ارتقای SSD و اضافه کردن یک حافظه ذخیره‌سازی دیگر در این لپ‌تاپ در نظر گرفته، اما متأسفانه جایگاهی برای قرارگیری این SSD ثانویه وجود ندارد و در صورتی که بخواهید آن را به لپ‌تاپ اضافه کنید باید از راه‌های غیرمعمول اقدام به این کار کنید.

نکته: توجه داشته باشید که در ایران با گارانتی 18 ماهه راهی بازار می‌شود و هرگونه تلاش برای باز کردن لپ‌تاپ و تعویض یا جاگذاری قطعه، خدمات گارانتی را لغو خواهد کرد. درست به همین دلیل MSI توصیه کرده که برای ارتقا به بخش خدمات پس از فروش این شرکت مراجعه کنید.

نرم‌افزار MSI Center

شرکت ام‌اس‌آی برای لپ‌تاپ‌های جدید خود نرم‌افزار نظارت و مدیریت «MSI Center»‌ را ارائه کرده است. این برنامه برای کنترل عملکرد لپ‌تاپ و تغییر مدهای گرافیک ضروری و حیاتی است. MSI Center میزان استفاده از پردازنده (CPU) و گرافیک (GPU) را نشان می‌دهد. نمایش حجم باقی‌مانده از فضای ذخیره‌سازی، سرعت فن‌ها، دمای پردازنده، دمای گرافیک و … از دیگر امکانات آن است.

در بخش‌های دیگر این برنامه امکانی برای فعال کردن Windows Key، وبکم، Crosshair Display، HDR، USB Power Share و … نیز در نظر گرفته شده. با MSI App Player حتی می‌توانید برنامه و بازی‌های اندرویدی را با شبیه‌ساز گوشی نصب و اجرا کنید. در بخش User Scenario نیز عملکرد سیستم بسته به کاری که در حال انجام است (بین Extreme Performance، Balanced، Silent و Super Battery) قابل تغییر خواهد بود و حتی می‌توان پردازشگر گرافیکی را نیز تغییر داد.

اما شاید کاربردی‌ترین امکان این برنامه برای گیمرها، تنظیمات مربوط به بازی یا همان Gaming Mode است که برای فعال کردن آن باید به بخش تنظیمات بازی رفته و بازی‌های نصب شده را در سیستم را به آن اضافه کنید. زمانیکه این قابلیت را فعال کنید، در زمان ورود به بازی اعلانی روی صفحه مبنی بر این موضوع ظاهر می‌شود.

با فعال شدن گیمینگ مد، همانطور که در تصویر پایین مشاهده می‌کنید، عملکرد سیستم روی حالت Performance قرار می‌گیرد، تاچ پد غیرفعال می‌شود و موارد دیگر. در این بخش حتی امکان تغییر نور پس‌زمینه بسته به بازی در حال اجرا نیز برای شما وجود دارد.

وب کم

دوربینی که ام‌اس‌آی برای این لپ‌تاپ در لبه بالای نمایشگر در نظر گرفته 720p است. این دوربین از کیفیت قابل قبولی برخوردار است و این شاید بهترین توصیف برای آن باشد. وبکم این لپ‌تاپ برای انجام تماس تصویری و استریم از کیفیت مناسبی برخوردار است اما نویز در تصاویر حتی در محیط‌های روشن کمی محسوس است و در محیط‌های تاریک کیفیت تصاویر تعریف چندانی ندارد.

اگر هم به لاگین شدن در ویندوز با روش‌های بایومتریک علاقمندید باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که این وبکم از قابلیت تشخیص چهره ویندوز هلو پشتیبانی نمی‌کند.

بلندگوها

لپ‌تاپ کاتانا 15 از دو بلندگو 2 وات بهره می‌برد و دریچه‌های پشت آن وظیفه انتقال صدا به بیرون را برعهده دارند. مانند دیگر لپتاپ‌های موجود در بازار نمی‌توان انتظار داشت که دو اسپیکر کوچک در این اندازه کیفیت صدای فوق‌العاده بالایی داشته باشند. با این وجود، عملکرد این بلندگوها در کلیت ماجرا مناسب است.

بلندی صدای لپ‌تاپ Katana 15 قابل قبول است. با این وجود در رنج‌های بالا جزئیات صدا افت پیدا می‌کند و در بالاترین سطح، تفکیک صدا کاملاً دقیق نیست. اما بلندگوهای مذکور بیس قابل قبولی ارائه می‌کنند و جزئیات و کیفیت صدای خوبی در رنج پایین و متوسط دارند.

بلندگوهای کاتانا 15 برای تماشای ویدئوی و فیلم در محیط‌هایی مانند خانه مناسب است. با این حال اگر گیمر هستید و قصد دارید با هدف بازی این لپ‌تاپ را تهیه کنید بهتر است که هدست خود را همیشه همراه داشته باشید.

باتری

لپتاپ‌های گیمینگ عموماً باتری‌هایی با عملکرد خیره‌کننده ندارند و در کاتانا 15 MSI هم وضع به همین ترتیب است. این لپ‌تاپ از یک باتری سه‌سلولی 53.5 واتی با شارژر 180 وات بهره می‌برد.

در یک استفاده عادی و روزمره کاری برای من، باتری این لپتاپ (با روشنایی بالای 90 درصد) در حدود 3 ساعت دوام آورد که رقم چندان بالایی نبود. در روزی که استفاده کمتری از لپتاپ داشتم این رقم نزدیک به 5 ساعت بود و در زمانی که کارهای سنگین‌تر مانند بازی و ادیت و رندر ویدئو انجام می‌دادم شارژ باتری سریع‌تر خالی می‌شد. در طول بررسی چندین بار این موضوع را تجربه کردم که پس از چند ساعت وقتی مجدد به سراغ لپ‌تاپ رفتم شارژ باتری تمام و لپ‌تاپ خاموش شده بود

در مجموع عملکرد باتری کاتانا 15 برای من نتوانست خیره‌کننده باشد. دلیل آن هم استفاده طولانی‌مدت و نسبتاً سنگین من با لپ‌تاپ آن هم با روشنایی بسیار بالا بود. این یعنی اگر شما هم در طول روز زمان زیادی را صرف استفاده از لپ‌تاپ می‌کنید باید شارژر سنگین این دستگاه را با خود حمل کنید.

جمع‌بندی

لپ‌تاپ MSI Katana 15 در دسته محصولات گیمینگ یک گزینه نسبتاً میان‌رده به حساب می‌آید. از نظر عملکرد گیمینگ به لطف وجود کارت گرافیک RTX 4060، می‌توان اکثر بازی‌ها را با تنظیمات گرافیکی بالا بر روی این لپتاپ به خوبی اجرا کرد. از نظر قدرت پردازشی، پردازنده Core i7-13620H نیز می‌تواند به خوبی از پس اجرای بازی‌ها و دیگر عملیات سنگین برآید.

انتظار داشتیم که نمایشگر 15.6 این دستگاه از روشنایی بالاتری بهره ببرد، اما ریفرش ریت 144 هرتز که حتی آن هم می‌توانست کمی بالاتر باشد، با هدف کاربری گیمینگ تا حدی این موضوع را جبران کرده است. وجود دو فن و ورودی/خروجی‌های کافی برای گردش هوای داخل لپ‌تاپ نیز یکی دیگر از نکات مثبت کاتانا 15 به حساب می‌آید.

تنوع پورت‌ها مناسب است تقریبا تمام نیازهای یک کاربر را بر طرف می‌کند، اما وجود یک پورت تاندربولت می‌توانست وضعیت را از این هم بهتر کند. حتی MSI می‌توانست پورت USB-A قدیمی این لپ‌تاپ را با یک نسخه جدیدتر جایگزین کند. درایو ذخیره سازی از نوع SSD NVMe این لپتاپ با حجم 1 ترابایت فضایی کافی و کاملاً استاندارد برای لپ‌تاپی در این سطح است که می‌توان تعداد خوبی بازی را بر روی آن نصب و اجرا کرد. ارتباطات شبکه این لپتاپ با وجود Wi-Fi 6 اینتل و بلوتوث نسخه 5.2 و LAN گیگابیتی نیز کامل است.

کیبورد مجهز به نور RGB قابل برنامه‌ریزی و وجود کلیدهای ماشین‌حسابی و حروف فارسی از نکات مثبت دیگر این لپتاپ به حساب می‌آیند. هرچند تغییر جایگاه‌ برخی کلیدها در اوایل استفاده ممکن است برای شما ناخوشایند باشد، اما پس از مدتی به جایگاه جدید عادت خواهید کرد.

قیمت لپ تاپ MSI Katana 15 B13VFK در بازار جهانی تقریبا 1500 دلار است و در بازار ایران با گارانتی 18 ماهه شرکت ماتریس با قیمتی در حدود 75 میلیون تومان به فروش می‌رسد. در این بازه قیمتی این بهترین انتخاب از لپ‌تاپ‌‌های گیمینگ MSI است، هرچند که در مصاف با رقبا کاتانا 15 کار سختی در پیش دارد.

مزایا:

  • زاویه 180 درجه لولا
  • حروف فارسی و کلید اعداد در صفحه‌کلید
  • نور پس‌زمینه RGB برای کیبورد
  • سخت‌افزار قدرتمند
  • توانایی اجرای بازی‌های روز در سطح خوب
  • سیستم خنک‌کننده قوی
  • وجود کوله‌پشتی در بسته‌بندی محصول

معایب:

  • طراحی نه چندان زیبا
  • عدم وجود پورت تاندربولت
  • روشنایی کم نمایشگر
  • عملکرد نه چندان خوب باتری

 

5/5 - (1 امتیاز)
دکمه بازگشت به بالا